Projekti

ZGODBA ZA NA ZID

Kako motivirati za branje osnovnošolce, ki jih »nič ne zanima«? Tako, da sami kaj napišejo! Napišejo kratko zgodbo, ki bo lahko objavljena na facebooku. V sodelovanju z OŠ Trebnje smo razpisali literarni natečaj in v goste povabili tri pisateljice, katerih knjige mladi radi berejo: Aksinjo Kermauner, Deso Muck in Mojco Rudolf. Na zaključni prireditvi je bila osrednja gostja iskriva in še vedno mladostna Neža Maurer. Razglasili smo tudi zmagovalko natečaja – Laro Valenčič za zgodbo V dveh svetovih.


PESEM ZA NA ZID

Najbolj slavni pesniki so začeli pisati pesmi že v otroštvu. Mogoče pa smo na literarnem natečaju odkrili bodočega avtorja »novih Poezij«? Osnovnošolci OŠ Trebnje so se srečali z mlado trebanjsko pesnico Laro Zupančič, z zbiralko ljudskega izročila Anjo Štefan ter s pesnico in prevajalko Jadranka Matić Zupančič, nato pa so nam pošiljali svoje pesmi. Za najboljšo smo razglasili pesem Življenje Lane Rajer. Kot pisatelj se je na zaključni prireditvi predstavil kantavtor Adi Smolar.

 

RASTEM S KNJIGO

Vse sedmošolce v Sloveniji pripeljejo v knjižnico učitelji v okviru projekta Rastem s knjigo, ki je nastal na pobudo Ministrstva za šolstvo in šport, Ministrstva za kulturo ter Javne agencije za knjigo. Tako jim lahko predstavimo, kaj zanimivega lahko počnejo v knjižnici, kje lahko poiščejo informacije, ki jih zanimajo, za darilo pa vsak dobi svoj izvod knjige. Pogosto se tisti učenci, ki še niso, po tem obisku tudi včlanijo.

 

e-knjige: Biblos

druzina 25pxV spletni knjižnici Biblos vam ponujamo bogat izbor kvalitetne literature, na Biblosu je na voljo več kot 1.000 e-knjig. 

Za brezplačno izposojo knjig potrebujete le članstvo v knjižnici in dostop do svetovnega spleta. Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.  

revije in članki: Pressreader

odrasli 25px5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih: PressReader

Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport itn.
Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.

 

e-viri: Encyclopedia Britannica

Encyclopedia Britannica druzina 25px− dobro izhodišče za seminarske naloge in raziskovanje

Splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim.

#ostanidoma za mulce

otroci 25pxNa enem mestu zbrane povezave: pravljice, naravoslovje, eksperimenti, izobraževalni portali, knjige, revije, ustvarjalnice, igre: #ostanidoma za mulce

 

 

Lahkonočnice

Lahkonočnice logotip ZlataBela 244 otroci 25pxSpoznajte Lahkonočnice, slovenske pravljice za otroke. Zabavne prigode junakov berejo babice in dedki. Pišejo jih sodobni pravljičarji, rišejo pa mladi ilustratorji.

 

Europeana

 

Europeana druzina 25pxje evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki.

otroci.org

otroci 25pxBrezplačni učni listi ter poučna in uporabna vsebina za vse razrede osnovne šole: otroci.org

 

 

Pančkov svet

otroci 25pxPesmice in pravljice v oblaku: Pančkov svet

Screenshot 3

 

Devetka.net

otroci 25pxZbirka spletnih nalog za osnovno šolo: Devetka.net

 

 

RIC

RIC druzina 25px− Državni izpitni center, kjer lahko najdete vse informacije o izpitih in odgovore na svoja vprašanja.

SIstory - Zgodovina Slovenije

druzina 25px

Prosto dostopne publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalni podatki, arhivski in tiskani viri: SIstory

 Kamra − lokalna zgodovina v zgodbah

 dLib.si − kulturni zakladi Slovenije

 e-viri: Tax-fin-lex

 e-viri: EbscoHost

 e-knjige: EBSCOhost eBook Public Library Collection

druzina 25pxLokalna zgodovina v zgodbah: Kamra

Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje.

 druzina 25pxKulturni zakladi Slovenije, združeni in dosegljivi na vsakem koraku: dLib.si

Portal vam omogoča dostop do digitaliziranega gradiva (časopisi, knjige, razglednice ...). Vanj prispevajo knjižnice, muzeji, društva in drugi.

odrasli 25pxDavki, finance in pravo: Tax-fin-lex

Portal je razdeljen na tri področja: Tax, ki prinaša članke in druge informacije s področja davkov, Fin z izbranimi finančno-računovodskimi informacijami in Lex s pravnimi informacijami.

odrasli 25pxDopolnite vaše seminarsko / diplomsko delo s tujimi strokovnimi članki: EbscoHost

Večdisciplinarna zbirka omogoča dostop do baz podatkov s celotnimi besedili v angleščini. Ponuja e-knjige, strokovne revije ter članke s področij kulture, medicine, izobraževanja ...

odrasli 25pxIzposoja e-knjig v angleščini (navodila), V zbirki lahko izbirate med 30.000 izbranimi e-knjigami v angleščini: 
EBSCOhost eBook Public Library Collection

×

Member Login

×