Virtualna knjižnica


V zdajšnjem času epidemije, ko se odgovorno zadržujemo doma, da ne okužimo sebe in drugih, so prav knjige lahko tiste, ki nam lepšajo dneve, predvsem pa osmišljajo vsakdan. S knjigo se zlahka prestavimo v druge svetove, pozabimo na lastni strah in ne razmišljamo le o tem, kaj nas lahko doleti. Branje dobro vpliva na našo kvaliteto bivanja, saj dokazno zmanjšuje posledice stresa, odganja tesnobnost in preganja osamljenost.

Zaradi porasta obolelih so tudi slovenske splošne knjižnice do nadaljnjega zaprte, a to še ne pomeni, da ne morete dostopati do kakovostnega branja. Za vas gradimovirtualno knjižnico, ki je odprta je 24 ur na dan in 7 dni v tednu, dosegljiva pa je s samo nekaj kliki iz varnega zavetja vašega doma.

V spletni knjižnici Biblos vam ponujamo bogat izbor kvalitetne literature. Že v tem trenutku lahko na Biblosu izbirate med več kot 3.000 knjigami za odrasle in otroke. Za brezplačno izposojo knjig potrebujete le članstvo v eni od splošnih knjižnic in dostop do svetovnega spleta. Vpišete se lahko samostojno preko spletnega COBISS+.

Do izbire prave knjige si lahko pomagate s knjižničnim leposlovnim portalom Dobreknjige.si.

V virtualni knjižnici so na voljo še številni elektronski viri, ki jih kupujemo in gradimo za različen ciljne skupine, od bogate zbirke 5.000 dnevno svežih časopisov in revij PressReader, do zvočnih pravljic, enciklopedij in podatkovnih zbirk iz različnih področij človekovega znanja.

Izbor vsebin iz virtualne knjižnice slovenskih splošnih knjižnic:

E-KNJIGE

Biblos − izposoja e-knjig v slovenščini

Biblos ponuja izposojo in prodajo e-knjig v slovenščini, portal je povezan tudi s katalogom COBISS+. Zbirka e-knjig se redno dopolnjuje z novimi naslovi.

Dostop: s spletnih strani izbranih splošnih knjižnic (z uporabo članske številke in COBISS+ gesla)

EBSCOhost eBook Public Library Collection − izposoja e-knjig v angleščini (navodila)

V zbirki lahko izbirate med 30.000 izbranimi e-knjigami v angleščini.

Dostop: s spletnih strani izbranih slovenskih splošnih knjižnic (z uporabo članske številke in COBISS+ gesla)

Audibook – zvočne knjige

Aplikacija za poslušanje zvočnih knjig v slovenskem jeziku, od romanov in in poljudno strokovnih knjig do pravljic. 90 dnevna brezplačna uporaba.

Dostop: prosti dostop

E-RAZISKOVALEC

Pressreader − 5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih

Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport idr.

Dostop: s spletnih strani izbranih splošnih knjižnic (z uporabo članske številke in COBISS+ gesla)

Encyclopedia Britannica − dobro izhodišče za seminarske naloge in raziskovanje

Splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim.

Dostop: s spletnih strani izbranih splošnih knjižnic (z uporabo članske številke in COBISS+ gesla)

E-SPECIALIST

EbscoHost – dopolnite vaše seminarsko / diplomsko delo s tujimi strokovnimi članki

Večdisciplinarna zbirka omogoča dostop do baz podatkov s celotnimi besedili v angleščini. Ponuja e-knjige, strokovne revije ter članke s področij kulture, medicine, izobraževanja ...

Dostop: s spletnih strani izbranih splošnih knjižnic (z uporabo članske številke in COBISS+ gesla)

Tax-fin-lex – davki, finance in pravo

Portal je razdeljen na tri področja: Tax, ki prinaša članke in druge informacije s področja davkov, Fin z izbranimi finančno-računovodskimi informacijami in Lex s pravnimi informacijami.

Dostop: s spletnih strani izbranih splošnih knjižnic (z uporabo članske številke in COBISS+ gesla)

E-KNJIŽNIČAR

COBISS+ − navigacija po policah slovenskih knjižnic

Portal povezuje slovenske knjižnice v knjižnični informacijski sistem. S tega mesta je mogoč dostop do informacij v več kot 400 knjižnicah. S pomočjo storitve Moja knjižnica pa lahko podaljšate rok izposoje ali rezervirate gradivo.

Dostop: prosti dostop

dLib.si − kulturni zakladi Slovenije, združeni in dosegljivi na vsakem koraku

Portal vam omogoča dostop do digitaliziranega gradiva (časopisi, knjige, razglednice ...). Vanj prispevajo knjižnice, muzeji, društva in drugi.

Dostop: prosti dostop

E-ZNANJE IN SPOMINI

Dobreknjige.si − lščete dobro knjigo? Poglejte, kaj predlagajo slovenski knjižničarji.

Njegovo zanesljivost in ažurnost zagotavljamo splošne knjižnice. Vabljeni k ocenjevanju in komentiranju priporočenih knjig!

Dostop: prosti dostop

Kamra − lokalna zgodovina v zgodbah

Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje. Vabljeni k prispevanju!

Dostop: prosti dostop

Album Slovenije − osebne zgodbe v slikah iz naše bližnje preteklosti

Album (na portalu Kamra) zbira digitalne kopije naših fotografij, pisem in drugih osebnih spominov. Objavljamo le gradivo, ki je nastalo pred letom 2000. Vabljeni k prispevanju!

Dostop: prosti dostop

Biografski leksikoni slovenskih splošnih knjižnic

Gorenjci.si, Koroški biografski leksikon, Celjskozasavski.si, Dolenjski biografski leksikon, Notranjci.si, Obrazi srca Slovenije, Pomurci.si, Šaleški biografski leksikon, Primorci.si, Kamniško-komendski biografski leksikon, Spodnjepodravci.si in Štajerci.si vključujejo življenjepise pomembne osebnosti, ki bivajo na določenem območju in s svojim delovanjem soustvarjajo njegovo podobo.

Dostop: prosti dostop

Virtualna knjižnica

E-knjige, revije, članki, baze...
Vabimo vas k obisku naše virtualne knjižnice, odprta je 24 ur na dan in 7 dni v tednu, dosegljiva pa vam je s samo nekaj kliki iz varnega zavetja vašega doma.
V času epidemije in posledičnega zaprtja vseh enot knjižnice smo vsem članom omogočili brezplačno izposojo elektronskih in zvočnih knjig, časopisov in drugega čtiva.

V spletni knjižnici Biblos vam ponujamo bogat izbor kvalitetne literature, na Biblosu je na voljo več kot 1.000 e-knjig.

V e-knjižnici so vam na voljo tudi številni elektronski viri, ki jih kupujemo in gradimo za vas, od zbirke dnevno svežih časopisov in časnikov PressReader, do številnih enciklopedij in podatkovnih zbirk iz različnih področij človekovega znanja.

Več...

Izposoja e-knjig: Biblos

BIBLOS inkBOOK Prime lifestyle 04b

Kako deluje?

Promocijski video (YouTube)

Na spletnem portalu BIBLOS so prek dostopa na daljavo na voljo elektronske knjige, tako leposlovje, kot priročniki in otroška literatura, ki jih lahko prebirate na vaših napravah: bralnikih z e-črnilom, tablicah, pametnih telefonih, računalnikih ...

OBVESTILO

KNJIŽNICE ZAPRTE DO NADALJNEGA

OBVESTILO 1 zap

×

Member Login

×