Ivan Zorec

Zgibanka ZOREC 09 2015 tisk img2 Ivan Zorec se je rodil 25. julija 1880 v Malem Gabru pri Stični. Govorice o dobrem zaslužku in družinska stiska so pognale očeta Franca v Ameriko, ko je bil pisatelj star približno 10 let. Mati je ostala sama s tremi otroki, a se je kjub temu trudila, da bi bili otroci v življenju uspešni. Oče si je v ameriških rudnikih nakopal neozdravljivo bolezen in je leta 1905 umrl. Ivan je obiskoval gimnazijo v Novem mestu in Ljubljani, po petem razredu gimnazije pa so ga leta 1900, v skladu z Uredbo vojaškega zakonika o obveznem služenju vojaškega roka, vpoklicali k vojakom in redno izobraževanje se je zanj končalo. V Novem mestu se je družil z mladim dijakom Dragotinom Kettejem.

Od leta 1903 do 1. svetovne vojne je delal kot železniški uradnik v Trstu. 13. junija 1905 se je v Ljubljani poročil z Marijo Ano Rupnik iz Vipave. Po poroki sta mlada zakonca živela v Trstu. Zadnja leta pred prvo svetovno vojno je Zorca pestila težka tuberkuloza in nikoli ni bil več povsem zdrav. Čeprav le s polovico pljuč in z zelo oslabelim vidom, se je aktivno udeležil naporne in nevarne vojaške službe v prvi svetovni vojni in kot nadporočnik služboval v Vrdeli, Matuljah, Gradcu, Hecegovini in Splitu. Od konca 1918 je bil uradnik na Direkciji državnih železnic v Ljubljani, leta 1932 pa se je zaradi bolezni upokojil.
Svoj pisateljski višek je Ivan Zorec dosegel v tetralogiji Beli menihi - povesti v štirih knjigah:
Beli menihi (1932), Stiški svobodnjak (1934), Stiški tlačan (1935), Izgnani menihi (1937).
Povesti so izhajale kot Slovenske večernice pri Mohorjevi družbi in so se ljudem silno prikupile, zato je izšlo več ponatisov. V svojih spominih Iz nižav in težav Zorec pripoveduje, da ga je mama, ko sta nekoč obiskala stiško cerkev, spodbudila, naj napiše zgodovino belih menihov.

 Zgibanka ZOREC 09 2015 tisk img3Zgibanka ZOREC 09 2015 tisk img4Zgibanka ZOREC 09 2015 tisk img5

Ivan Zorec - zgibanka

Tags: Veliki Gaber Ivan Zorec domoznanstvo

e-knjige: Biblos

druzina 25pxV spletni knjižnici Biblos vam ponujamo bogat izbor kvalitetne literature, na Biblosu je na voljo več kot 1.000 e-knjig. 

Za brezplačno izposojo knjig potrebujete le članstvo v knjižnici in dostop do svetovnega spleta. Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.  

revije in članki: Pressreader

odrasli 25px5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih: PressReader

Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport itn.
Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.

 

e-viri: Encyclopedia Britannica

Encyclopedia Britannica druzina 25px− dobro izhodišče za seminarske naloge in raziskovanje

Splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim.

#ostanidoma za mulce

otroci 25pxNa enem mestu zbrane povezave: pravljice, naravoslovje, eksperimenti, izobraževalni portali, knjige, revije, ustvarjalnice, igre: #ostanidoma za mulce

 

 

Lahkonočnice

Lahkonočnice logotip ZlataBela 244 otroci 25pxSpoznajte Lahkonočnice, slovenske pravljice za otroke. Zabavne prigode junakov berejo babice in dedki. Pišejo jih sodobni pravljičarji, rišejo pa mladi ilustratorji.

 

Europeana

 

Europeana druzina 25pxje evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki.

otroci.org

otroci 25pxBrezplačni učni listi ter poučna in uporabna vsebina za vse razrede osnovne šole: otroci.org

 

 

Pančkov svet

otroci 25pxPesmice in pravljice v oblaku: Pančkov svet

Screenshot 3

 

Devetka.net

otroci 25pxZbirka spletnih nalog za osnovno šolo: Devetka.net

 

 

RIC

RIC druzina 25px− Državni izpitni center, kjer lahko najdete vse informacije o izpitih in odgovore na svoja vprašanja.

SIstory - Zgodovina Slovenije

druzina 25px

Prosto dostopne publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalni podatki, arhivski in tiskani viri: SIstory

 Kamra − lokalna zgodovina v zgodbah

 dLib.si − kulturni zakladi Slovenije

 e-viri: Tax-fin-lex

 e-viri: EbscoHost

 e-knjige: EBSCOhost eBook Public Library Collection

druzina 25pxLokalna zgodovina v zgodbah: Kamra

Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje.

 druzina 25pxKulturni zakladi Slovenije, združeni in dosegljivi na vsakem koraku: dLib.si

Portal vam omogoča dostop do digitaliziranega gradiva (časopisi, knjige, razglednice ...). Vanj prispevajo knjižnice, muzeji, društva in drugi.

odrasli 25pxDavki, finance in pravo: Tax-fin-lex

Portal je razdeljen na tri področja: Tax, ki prinaša članke in druge informacije s področja davkov, Fin z izbranimi finančno-računovodskimi informacijami in Lex s pravnimi informacijami.

odrasli 25pxDopolnite vaše seminarsko / diplomsko delo s tujimi strokovnimi članki: EbscoHost

Večdisciplinarna zbirka omogoča dostop do baz podatkov s celotnimi besedili v angleščini. Ponuja e-knjige, strokovne revije ter članke s področij kulture, medicine, izobraževanja ...

odrasli 25pxIzposoja e-knjig v angleščini (navodila), V zbirki lahko izbirate med 30.000 izbranimi e-knjigami v angleščini: 
EBSCOhost eBook Public Library Collection

×

Member Login

×