Ivan Zorec

Zgibanka ZOREC 09 2015 tisk img2 Ivan Zorec se je rodil 25. julija 1880 v Malem Gabru pri Stični. Govorice o dobrem zaslužku in družinska stiska so pognale očeta Franca v Ameriko, ko je bil pisatelj star približno 10 let. Mati je ostala sama s tremi otroki, a se je kjub temu trudila, da bi bili otroci v življenju uspešni. Oče si je v ameriških rudnikih nakopal neozdravljivo bolezen in je leta 1905 umrl. Ivan je obiskoval gimnazijo v Novem mestu in Ljubljani, po petem razredu gimnazije pa so ga leta 1900, v skladu z Uredbo vojaškega zakonika o obveznem služenju vojaškega roka, vpoklicali k vojakom in redno izobraževanje se je zanj končalo. V Novem mestu se je družil z mladim dijakom Dragotinom Kettejem.

Od leta 1903 do 1. svetovne vojne je delal kot železniški uradnik v Trstu. 13. junija 1905 se je v Ljubljani poročil z Marijo Ano Rupnik iz Vipave. Po poroki sta mlada zakonca živela v Trstu. Zadnja leta pred prvo svetovno vojno je Zorca pestila težka tuberkuloza in nikoli ni bil več povsem zdrav. Čeprav le s polovico pljuč in z zelo oslabelim vidom, se je aktivno udeležil naporne in nevarne vojaške službe v prvi svetovni vojni in kot nadporočnik služboval v Vrdeli, Matuljah, Gradcu, Hecegovini in Splitu. Od konca 1918 je bil uradnik na Direkciji državnih železnic v Ljubljani, leta 1932 pa se je zaradi bolezni upokojil.
Svoj pisateljski višek je Ivan Zorec dosegel v tetralogiji Beli menihi - povesti v štirih knjigah:
Beli menihi (1932), Stiški svobodnjak (1934), Stiški tlačan (1935), Izgnani menihi (1937).
Povesti so izhajale kot Slovenske večernice pri Mohorjevi družbi in so se ljudem silno prikupile, zato je izšlo več ponatisov. V svojih spominih Iz nižav in težav Zorec pripoveduje, da ga je mama, ko sta nekoč obiskala stiško cerkev, spodbudila, naj napiše zgodovino belih menihov.

 Zgibanka ZOREC 09 2015 tisk img3Zgibanka ZOREC 09 2015 tisk img4Zgibanka ZOREC 09 2015 tisk img5

Ivan Zorec - zgibanka

Tags: Veliki Gaber Ivan Zorec domoznanstvo

aplikacija mCOBISS za Android in iOS

home1mCOBISS vam omogoča dostop do informacij v več kot 400 slovenskih knjižnicah. Kadarkoli in od koderkoli.

Poiščite in rezervirajte knjigo, revijo, časopis, DVD. Podaljšajte rok izposoje. Poglejte, kaj berejo drugi. Izdelajte si seznam priljubljenih knjig in ga delite z drugimi. Poglejte lokacijo knjižnice na zemljevidu in navodila za pot do knjižnice.
androidios

Izposoja e-knjig: Biblos

BIBLOS inkBOOK Prime lifestyle 04b

Kako deluje?

Promocijski video (YouTube)

Na spletnem portalu BIBLOS so prek dostopa na daljavo na voljo elektronske knjige, tako leposlovje, kot priročniki in otroška literatura, ki jih lahko prebirate na vaših napravah: bralnikih z e-črnilom, tablicah, pametnih telefonih, računalnikih ...

Prijava na e-obvestila

Soglasje za prejemanje e-obvestil (več...)

PRIJAVA NA E-OBVESTILA  (ODJAVA)

meil2

 

 

 

 

×

Member Login

×