Pavel Golia

pavel golia portretOb rojstvu Pavla Golie leta 1887 je kazalo, da bo njegovo življenje zelo srečno, saj se je rodil v družini trebanjskega okrožnega sodnika Ludvika Golie, to je v razmeroma bogatem in intelektualno nadpovprečnem družinskem okolju.
Toda Pavel je moral kmalu nastopiti zelo težavno življenjsko pot, ki ga je vodila preko nižje gimnazije v Novem mestu in kadetske šole v Karlovcu do oficirskega čina avstroogrske vojske v Trstu in Ljubljani. Leta 1914 je odšel na fronto, prestopil na rusko stran in se predal vseslovanskim sanjam. Zaradi razočaranja nad velikosrbskimi nameni je leta 1917 prestopil v rusko armado.


Leta 1919 se je po težavni poti vrnil v Ljubljano, kjer se je povsem posvetil književnosti in gledališču. Opravljal je razne gledališke funkcije, med katerimi je bilo najpomembnejše ravnateljevanje v ljubljanski Drami od leta 1922 do upokojitve leta 1946, z dvoletno prekinitvijo med okupacijo, ko ga je šef okupacijske uprave v Ljubljani razrešil ravnateljske službe. Umrl je 15. avgusta 1959 v Ljubljani kot svobodni književnik.


pavel golia direktor Literarno delo Pavla Golie je zelo raznovrstno: poezija, dramatika, prevodi, dramatizacija in publicistika. Njegova poezija še do danes nima ustrezne estetske ocene, saj se njeni ocenjevalci ne morejo zediniti o slogu, kakor da se bojijo povedati, da je dunajska secesija prav preko njega prestopila prag naše dekadence in simbolizma.
Obdobje, ki je bilo zaznamovano v slovenski literaturi z veliki imeni, je zasenčilo uspeh in slavo dveh pesnikov, ki sta se oddaljila od te linije - Lili Novy in Pavla Golie. To kratkovidnost slovenske kritike je skušal nekoliko popraviti Josip Vidmar s skupno objavo njunih izbranih del v posebni izdaji Mladinske knjige leta 1970.

Pri pisanju dramskih del za mladino pa mu gre prvenstvo v slovenski literaturi. Pred njim lahko omenimo samo Frana Milčinskega (1876-1932), čeprav je bilo kar nekaj piscev, ki so se s tem ukvarjali: Ivan Lah, Jakob Špicar, Danilo Gorinšek, Vida Taufer in Lili Novy. Fran Milčinski je napisal kar šest otroških iger in s tem opravil pionirsko delo v napredovanju slovenske mladinske dramatike. Sopotnikov ni imel, njegovo delo pa je nadaljeval Pavel Golia in zaoral globoko v profesionalno sfero gledališča za mladino. Napisal je sedem iger: Petrčkove poslednje sanje (1921), Triglavska bajka (1926), Princeska in pastirček (1930), Jurček (1931), Srce igračk (1932), Uboga Ančka (1935) in Sneguljčico (1937).


Golievo delo za gledališče je osredotočeno na ravnateljevanje ljubljanske Drame med leti 1920 in 1946. Njegova sposobnost opravljanja takega dela ni izpričana samo v pisnih sporočilih in gledaliških uspehih ljubljanske Drame v tem času, ampak tudi v mnogih spominih in anekdotah tistih, ki so ga poznali.

prizor iz jurckaPoseben dar našemu gledališču so Golieve pravljične igre za mladino. Njihova vrednost niso samo v izvirni enkratni pojavnosti, ampak tudi v nenehnem scenskem obnavljanju teh iger. Vanje so se poglabljali naši najboljši gledališki oblikovalci. Takšne zasedbe so bile omogočene z Golievimi ravnateljskimi pravicami. Režirali so ugledni režiserji, ki jim ubadanje z otroško igro ni bilo izpod časti, med njimi O. Šest, C. Debevc, B. Stupica, M. Korun in drugi. Med imeni igralcev, ki so oblikovali vloge, pa najdemo R. Železnika, F. Lipaha, M. Šaričevo, D. Počkajevo in M. Potokarjevo.

Prizor iz Jurčka

prizor iz jurcka1

Prava odrska uspešnica so bile Petrčkove poslednje sanje, ki so se obdržale na odru kar štirinajst sezon med leti 1920 in 1943, z dvainsedemdesetimi ponovitvami, kar se dotlej ni zgodilo v slovenskem gledališču z nobeno igro za otroke. Nedeljeno priznanje je spremljala tudi uprizoritev Triglavske bajke z enakim številom ponovitev. Z večjim uspehom se lahko pohvalijo samo uprizoritve Jurčka, ki je v zadnji mariborski uprizoritvi leta 1961 dosegla vznemirljivi vrh vizualne inkarnacije v scenografiji Zvesta Apolonia in kostumografiji Vlaste Hegedušićeve, v kateri se je srečno dopolnjeval barvni spektrum mediteranskega okolja s posebnostmi srednjedolenjske grafične slikovitosti.

Pavel Golia - zloženka


Dela Pavla Golie (v PDF):

Jurček

Gospod Baroda in druge ljudske pesmi

 

Razno:

Pavel Golia - povezava COBISS/OPAC

Golieva obeležja v Trebnje

 

Tags: Pavel Golia Jurček Gospod Baroda

aplikacija mCOBISS za Android in iOS

home1mCOBISS vam omogoča dostop do informacij v več kot 400 slovenskih knjižnicah. Kadarkoli in od koderkoli.

Poiščite in rezervirajte knjigo, revijo, časopis, DVD. Podaljšajte rok izposoje. Poglejte, kaj berejo drugi. Izdelajte si seznam priljubljenih knjig in ga delite z drugimi. Poglejte lokacijo knjižnice na zemljevidu in navodila za pot do knjižnice.
androidios

Izposoja e-knjig: Biblos

BIBLOS inkBOOK Prime lifestyle 04b

Kako deluje?

Promocijski video (YouTube)

Na spletnem portalu BIBLOS so prek dostopa na daljavo na voljo elektronske knjige, tako leposlovje, kot priročniki in otroška literatura, ki jih lahko prebirate na vaših napravah: bralnikih z e-črnilom, tablicah, pametnih telefonih, računalnikih ...

Prijava na e-obvestila

Soglasje za prejemanje e-obvestil (več...)

PRIJAVA NA E-OBVESTILA  (ODJAVA)

meil2

 

 

 

 

×

Member Login

×