Pavel Golia

pavel golia portretOb rojstvu Pavla Golie leta 1887 je kazalo, da bo njegovo življenje zelo srečno, saj se je rodil v družini trebanjskega okrožnega sodnika Ludvika Golie, to je v razmeroma bogatem in intelektualno nadpovprečnem družinskem okolju.
Toda Pavel je moral kmalu nastopiti zelo težavno življenjsko pot, ki ga je vodila preko nižje gimnazije v Novem mestu in kadetske šole v Karlovcu do oficirskega čina avstroogrske vojske v Trstu in Ljubljani. Leta 1914 je odšel na fronto, prestopil na rusko stran in se predal vseslovanskim sanjam. Zaradi razočaranja nad velikosrbskimi nameni je leta 1917 prestopil v rusko armado.


Leta 1919 se je po težavni poti vrnil v Ljubljano, kjer se je povsem posvetil književnosti in gledališču. Opravljal je razne gledališke funkcije, med katerimi je bilo najpomembnejše ravnateljevanje v ljubljanski Drami od leta 1922 do upokojitve leta 1946, z dvoletno prekinitvijo med okupacijo, ko ga je šef okupacijske uprave v Ljubljani razrešil ravnateljske službe. Umrl je 15. avgusta 1959 v Ljubljani kot svobodni književnik.


pavel golia direktor Literarno delo Pavla Golie je zelo raznovrstno: poezija, dramatika, prevodi, dramatizacija in publicistika. Njegova poezija še do danes nima ustrezne estetske ocene, saj se njeni ocenjevalci ne morejo zediniti o slogu, kakor da se bojijo povedati, da je dunajska secesija prav preko njega prestopila prag naše dekadence in simbolizma.
Obdobje, ki je bilo zaznamovano v slovenski literaturi z veliki imeni, je zasenčilo uspeh in slavo dveh pesnikov, ki sta se oddaljila od te linije - Lili Novy in Pavla Golie. To kratkovidnost slovenske kritike je skušal nekoliko popraviti Josip Vidmar s skupno objavo njunih izbranih del v posebni izdaji Mladinske knjige leta 1970.

Pri pisanju dramskih del za mladino pa mu gre prvenstvo v slovenski literaturi. Pred njim lahko omenimo samo Frana Milčinskega (1876-1932), čeprav je bilo kar nekaj piscev, ki so se s tem ukvarjali: Ivan Lah, Jakob Špicar, Danilo Gorinšek, Vida Taufer in Lili Novy. Fran Milčinski je napisal kar šest otroških iger in s tem opravil pionirsko delo v napredovanju slovenske mladinske dramatike. Sopotnikov ni imel, njegovo delo pa je nadaljeval Pavel Golia in zaoral globoko v profesionalno sfero gledališča za mladino. Napisal je sedem iger: Petrčkove poslednje sanje (1921), Triglavska bajka (1926), Princeska in pastirček (1930), Jurček (1931), Srce igračk (1932), Uboga Ančka (1935) in Sneguljčico (1937).


Golievo delo za gledališče je osredotočeno na ravnateljevanje ljubljanske Drame med leti 1920 in 1946. Njegova sposobnost opravljanja takega dela ni izpričana samo v pisnih sporočilih in gledaliških uspehih ljubljanske Drame v tem času, ampak tudi v mnogih spominih in anekdotah tistih, ki so ga poznali.

prizor iz jurckaPoseben dar našemu gledališču so Golieve pravljične igre za mladino. Njihova vrednost niso samo v izvirni enkratni pojavnosti, ampak tudi v nenehnem scenskem obnavljanju teh iger. Vanje so se poglabljali naši najboljši gledališki oblikovalci. Takšne zasedbe so bile omogočene z Golievimi ravnateljskimi pravicami. Režirali so ugledni režiserji, ki jim ubadanje z otroško igro ni bilo izpod časti, med njimi O. Šest, C. Debevc, B. Stupica, M. Korun in drugi. Med imeni igralcev, ki so oblikovali vloge, pa najdemo R. Železnika, F. Lipaha, M. Šaričevo, D. Počkajevo in M. Potokarjevo.

Prizor iz Jurčka

prizor iz jurcka1

Prava odrska uspešnica so bile Petrčkove poslednje sanje, ki so se obdržale na odru kar štirinajst sezon med leti 1920 in 1943, z dvainsedemdesetimi ponovitvami, kar se dotlej ni zgodilo v slovenskem gledališču z nobeno igro za otroke. Nedeljeno priznanje je spremljala tudi uprizoritev Triglavske bajke z enakim številom ponovitev. Z večjim uspehom se lahko pohvalijo samo uprizoritve Jurčka, ki je v zadnji mariborski uprizoritvi leta 1961 dosegla vznemirljivi vrh vizualne inkarnacije v scenografiji Zvesta Apolonia in kostumografiji Vlaste Hegedušićeve, v kateri se je srečno dopolnjeval barvni spektrum mediteranskega okolja s posebnostmi srednjedolenjske grafične slikovitosti.

Pavel Golia - zloženka


Dela Pavla Golie (v PDF):

Jurček

Gospod Baroda in druge ljudske pesmi

 

Razno:

Pavel Golia - povezava COBISS/OPAC

Golieva obeležja v Trebnje

 

Tags: Pavel Golia Jurček Gospod Baroda

e-knjige: Biblos

druzina 25pxV spletni knjižnici Biblos vam ponujamo bogat izbor kvalitetne literature, na Biblosu je na voljo več kot 1.000 e-knjig. 

Za brezplačno izposojo knjig potrebujete le članstvo v knjižnici in dostop do svetovnega spleta. Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.  

revije in članki: Pressreader

odrasli 25px5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih: PressReader

Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport itn.
Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.

 

e-viri: Encyclopedia Britannica

Encyclopedia Britannica druzina 25px− dobro izhodišče za seminarske naloge in raziskovanje

Splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim.

#ostanidoma za mulce

otroci 25pxNa enem mestu zbrane povezave: pravljice, naravoslovje, eksperimenti, izobraževalni portali, knjige, revije, ustvarjalnice, igre: #ostanidoma za mulce

 

 

Lahkonočnice

Lahkonočnice logotip ZlataBela 244 otroci 25pxSpoznajte Lahkonočnice, slovenske pravljice za otroke. Zabavne prigode junakov berejo babice in dedki. Pišejo jih sodobni pravljičarji, rišejo pa mladi ilustratorji.

 

Europeana

 

Europeana druzina 25pxje evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki.

otroci.org

otroci 25pxBrezplačni učni listi ter poučna in uporabna vsebina za vse razrede osnovne šole: otroci.org

 

 

Pančkov svet

otroci 25pxPesmice in pravljice v oblaku: Pančkov svet

Screenshot 3

 

Devetka.net

otroci 25pxZbirka spletnih nalog za osnovno šolo: Devetka.net

 

 

RIC

RIC druzina 25px− Državni izpitni center, kjer lahko najdete vse informacije o izpitih in odgovore na svoja vprašanja.

SIstory - Zgodovina Slovenije

druzina 25px

Prosto dostopne publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalni podatki, arhivski in tiskani viri: SIstory

 Kamra − lokalna zgodovina v zgodbah

 dLib.si − kulturni zakladi Slovenije

 e-viri: Tax-fin-lex

 e-viri: EbscoHost

 e-knjige: EBSCOhost eBook Public Library Collection

druzina 25pxLokalna zgodovina v zgodbah: Kamra

Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje.

 druzina 25pxKulturni zakladi Slovenije, združeni in dosegljivi na vsakem koraku: dLib.si

Portal vam omogoča dostop do digitaliziranega gradiva (časopisi, knjige, razglednice ...). Vanj prispevajo knjižnice, muzeji, društva in drugi.

odrasli 25pxDavki, finance in pravo: Tax-fin-lex

Portal je razdeljen na tri področja: Tax, ki prinaša članke in druge informacije s področja davkov, Fin z izbranimi finančno-računovodskimi informacijami in Lex s pravnimi informacijami.

odrasli 25pxDopolnite vaše seminarsko / diplomsko delo s tujimi strokovnimi članki: EbscoHost

Večdisciplinarna zbirka omogoča dostop do baz podatkov s celotnimi besedili v angleščini. Ponuja e-knjige, strokovne revije ter članke s področij kulture, medicine, izobraževanja ...

odrasli 25pxIzposoja e-knjig v angleščini (navodila), V zbirki lahko izbirate med 30.000 izbranimi e-knjigami v angleščini: 
EBSCOhost eBook Public Library Collection

×

Member Login

×