Spominski kotiček Pavla Golie

Obujanje spomina na Pavla Golio v rojstni Občini Trebnje

pavel golia 2Trebnje, rojstni kraj akademika Pavla Golie, je prvikrat obudilo spomin nanj avgusta 1969, ko je Slovenska akademija znanosti in umetnosti na Golievi rojstni hiši odkrila spominsko ploščo. Kmalu zatem je tedanji župan mag. Ciril Pevec predlagal, naj bi v občini Trebnje brali za Golievo bralno značko. To se je zgodilo že v šolskem letu 1969/70; prva podelitev je bila ob Golievem rojstnem dnevu v aprilu 1970. Osnutek za značko je naredil akademski kipar Stane Jarm po portretu akademskega slikarja Božidarja Jakca.

Hkrati z bralno značko pa smo skušali Pavla Golio tudi širše predstaviti; to je pripomogla razstava v nastajajoči občinski knjižnici v Kulturnem domu v Trebnjem. Gradivo za razstavo so pripravili zagnani ravnatelj Knjižnice Mirana Jarca Bogo Komelj v sodelovanju z Jožetom Zupanom in ob veliki pomoči Golieve sestre Cirile Perič in njene hčerke Marjane Perič. Ko se je knjižnica v sedanjih prostorih 1983. leta poimenovala po Pavlu Golii, je v njeni čitalnici našel Pavel Golia svoj stalni kotiček. Ker pa so se knjižne police veliko bolj širile kot prostor, se je moral tudi Goliev kotiček umakniti.

A spomin na akademika Pavla Golio medtem ni zamrl; občina Trebnje je 10. april, obletnico rojstva spoštovanega umetnika, 1996. leta razglasila za spominski dan občine Trebnje. Ko se je v Trebnjem 2003. leta oblikovala stalna razstava Rastoča knjiga, je v njej Pavel Golia dobil osrednje mesto. V aprilu 2005, ob desetem Golievem spominskem dnevu, je bila doslej tudi največja razstava o trebanjskem rojaku. Medtem je Knjižnica Pavla Golie vzpodbudila vseslovensko akcijo, da bi zbrali vsa izvirna Golieva dela. To pa je bil samo uvod v SPOMINSKI KOTIČEK, ki se je odprl v Knjižnici Pavla Golie 3. decembra 2005, ob veselem dnevu kulture, kot smo poimenovali obletnico rojstva Franceta Prešerna. Odslej bo Goliev duh med nami stalno prisoten – za naš zgodovinski spomin.
Osnova za Goliev spominski kotiček je bilo gradivo, zbrano pred več kot 30 leti, obogateno z Golievimi deli, ki so se doslej že zbrala, dodano pa je bilo tudi gradivo, ki govori o današnjih odmevih na delo akademika Pavla Golie, pesnika, dramatika in ravnatelja osrednjega gledališča – Drame.

V vitrini je poleg družine Golia več osebnih dokumentov, med njimi fotokopije rojstnega in domovinskega lista, rokopisov ter poročnega lista – malokdo ve, da je bil Pavel Golia poročen z obetavno pianistko Dano Kobler, ki pa je zgodaj umrla, fotografija Vavpotičevega portreta Pavla Golie, fotografija rojstne hiše na Golievem trgu ter potrdilo o sprejemu članstva v SAZU.

Dragoceni so članki, ki odzvanjajo sedanji pomen Pavla Golie – med njimi tudi Pavel Golia - trubadur svojega okolja – največjega poznavalca Golieve dramatike dr. Marka Marina. Častno mesto ima tudi sinopsis razstave Boga Komelja o Pavlu Golii. V drugem delu je nakazan Golia kot prevajalec. Sledijo še Golieve bralne značke in osebna priznanja. Preostali del vitrine je napolnjen z Golievimi izvirnimi deli – z upanjem, da se bo ta del še širil.

V osrednjem delu je relief v bronu, delo akademskega kiparja Staneta Jarma, in enaindvajset fotografij iz družinskega albuma.
Če bi obiskovalci želeli organiziran ogled Golievega kotička, lahko to po dogovoru stori tudi največji poznavalec:
• Jože Zupan, avtor razstave (tel.: 07/ 30 40 776)

pavel golia 1 pavel golia 2 pavel golia 3 pavel golia 4

Golieva obeležja v Trebnjem

Tags: Pavel Golia

e-knjige: Biblos

druzina 25pxV spletni knjižnici Biblos vam ponujamo bogat izbor kvalitetne literature, na Biblosu je na voljo več kot 1.000 e-knjig. 

Za brezplačno izposojo knjig potrebujete le članstvo v knjižnici in dostop do svetovnega spleta. Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.  

revije in članki: Pressreader

odrasli 25px5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih: PressReader

Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport itn.
Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.

 

e-viri: Encyclopedia Britannica

Encyclopedia Britannica druzina 25px− dobro izhodišče za seminarske naloge in raziskovanje

Splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim.

#ostanidoma za mulce

otroci 25pxNa enem mestu zbrane povezave: pravljice, naravoslovje, eksperimenti, izobraževalni portali, knjige, revije, ustvarjalnice, igre: #ostanidoma za mulce

 

 

Lahkonočnice

Lahkonočnice logotip ZlataBela 244 otroci 25pxSpoznajte Lahkonočnice, slovenske pravljice za otroke. Zabavne prigode junakov berejo babice in dedki. Pišejo jih sodobni pravljičarji, rišejo pa mladi ilustratorji.

 

Europeana

 

Europeana druzina 25pxje evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki.

otroci.org

otroci 25pxBrezplačni učni listi ter poučna in uporabna vsebina za vse razrede osnovne šole: otroci.org

 

 

Pančkov svet

otroci 25pxPesmice in pravljice v oblaku: Pančkov svet

Screenshot 3

 

Devetka.net

otroci 25pxZbirka spletnih nalog za osnovno šolo: Devetka.net

 

 

RIC

RIC druzina 25px− Državni izpitni center, kjer lahko najdete vse informacije o izpitih in odgovore na svoja vprašanja.

SIstory - Zgodovina Slovenije

druzina 25px

Prosto dostopne publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalni podatki, arhivski in tiskani viri: SIstory

 Kamra − lokalna zgodovina v zgodbah

 dLib.si − kulturni zakladi Slovenije

 e-viri: Tax-fin-lex

 e-viri: EbscoHost

 e-knjige: EBSCOhost eBook Public Library Collection

druzina 25pxLokalna zgodovina v zgodbah: Kamra

Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje.

 druzina 25pxKulturni zakladi Slovenije, združeni in dosegljivi na vsakem koraku: dLib.si

Portal vam omogoča dostop do digitaliziranega gradiva (časopisi, knjige, razglednice ...). Vanj prispevajo knjižnice, muzeji, društva in drugi.

odrasli 25pxDavki, finance in pravo: Tax-fin-lex

Portal je razdeljen na tri področja: Tax, ki prinaša članke in druge informacije s področja davkov, Fin z izbranimi finančno-računovodskimi informacijami in Lex s pravnimi informacijami.

odrasli 25pxDopolnite vaše seminarsko / diplomsko delo s tujimi strokovnimi članki: EbscoHost

Večdisciplinarna zbirka omogoča dostop do baz podatkov s celotnimi besedili v angleščini. Ponuja e-knjige, strokovne revije ter članke s področij kulture, medicine, izobraževanja ...

odrasli 25pxIzposoja e-knjig v angleščini (navodila), V zbirki lahko izbirate med 30.000 izbranimi e-knjigami v angleščini: 
EBSCOhost eBook Public Library Collection

×

Member Login

×