Spominski kotiček Pavla Golie

Obujanje spomina na Pavla Golio v rojstni Občini Trebnje

pavel golia 2Trebnje, rojstni kraj akademika Pavla Golie, je prvikrat obudilo spomin nanj avgusta 1969, ko je Slovenska akademija znanosti in umetnosti na Golievi rojstni hiši odkrila spominsko ploščo. Kmalu zatem je tedanji župan mag. Ciril Pevec predlagal, naj bi v občini Trebnje brali za Golievo bralno značko. To se je zgodilo že v šolskem letu 1969/70; prva podelitev je bila ob Golievem rojstnem dnevu v aprilu 1970. Osnutek za značko je naredil akademski kipar Stane Jarm po portretu akademskega slikarja Božidarja Jakca.

Hkrati z bralno značko pa smo skušali Pavla Golio tudi širše predstaviti; to je pripomogla razstava v nastajajoči občinski knjižnici v Kulturnem domu v Trebnjem. Gradivo za razstavo so pripravili zagnani ravnatelj Knjižnice Mirana Jarca Bogo Komelj v sodelovanju z Jožetom Zupanom in ob veliki pomoči Golieve sestre Cirile Perič in njene hčerke Marjane Perič. Ko se je knjižnica v sedanjih prostorih 1983. leta poimenovala po Pavlu Golii, je v njeni čitalnici našel Pavel Golia svoj stalni kotiček. Ker pa so se knjižne police veliko bolj širile kot prostor, se je moral tudi Goliev kotiček umakniti.

A spomin na akademika Pavla Golio medtem ni zamrl; občina Trebnje je 10. april, obletnico rojstva spoštovanega umetnika, 1996. leta razglasila za spominski dan občine Trebnje. Ko se je v Trebnjem 2003. leta oblikovala stalna razstava Rastoča knjiga, je v njej Pavel Golia dobil osrednje mesto. V aprilu 2005, ob desetem Golievem spominskem dnevu, je bila doslej tudi največja razstava o trebanjskem rojaku. Medtem je Knjižnica Pavla Golie vzpodbudila vseslovensko akcijo, da bi zbrali vsa izvirna Golieva dela. To pa je bil samo uvod v SPOMINSKI KOTIČEK, ki se je odprl v Knjižnici Pavla Golie 3. decembra 2005, ob veselem dnevu kulture, kot smo poimenovali obletnico rojstva Franceta Prešerna. Odslej bo Goliev duh med nami stalno prisoten – za naš zgodovinski spomin.
Osnova za Goliev spominski kotiček je bilo gradivo, zbrano pred več kot 30 leti, obogateno z Golievimi deli, ki so se doslej že zbrala, dodano pa je bilo tudi gradivo, ki govori o današnjih odmevih na delo akademika Pavla Golie, pesnika, dramatika in ravnatelja osrednjega gledališča – Drame.

V vitrini je poleg družine Golia več osebnih dokumentov, med njimi fotokopije rojstnega in domovinskega lista, rokopisov ter poročnega lista – malokdo ve, da je bil Pavel Golia poročen z obetavno pianistko Dano Kobler, ki pa je zgodaj umrla, fotografija Vavpotičevega portreta Pavla Golie, fotografija rojstne hiše na Golievem trgu ter potrdilo o sprejemu članstva v SAZU.

Dragoceni so članki, ki odzvanjajo sedanji pomen Pavla Golie – med njimi tudi Pavel Golia - trubadur svojega okolja – največjega poznavalca Golieve dramatike dr. Marka Marina. Častno mesto ima tudi sinopsis razstave Boga Komelja o Pavlu Golii. V drugem delu je nakazan Golia kot prevajalec. Sledijo še Golieve bralne značke in osebna priznanja. Preostali del vitrine je napolnjen z Golievimi izvirnimi deli – z upanjem, da se bo ta del še širil.

V osrednjem delu je relief v bronu, delo akademskega kiparja Staneta Jarma, in enaindvajset fotografij iz družinskega albuma.
Če bi obiskovalci želeli organiziran ogled Golievega kotička, lahko to po dogovoru stori tudi največji poznavalec:
• Jože Zupan, avtor razstave (tel.: 07/ 30 40 776)

pavel golia 1 pavel golia 2 pavel golia 3 pavel golia 4

Golieva obeležja v Trebnjem

Tags: Pavel Golia

aplikacija mCOBISS za Android in iOS

home1mCOBISS vam omogoča dostop do informacij v več kot 400 slovenskih knjižnicah. Kadarkoli in od koderkoli.

Poiščite in rezervirajte knjigo, revijo, časopis, DVD. Podaljšajte rok izposoje. Poglejte, kaj berejo drugi. Izdelajte si seznam priljubljenih knjig in ga delite z drugimi. Poglejte lokacijo knjižnice na zemljevidu in navodila za pot do knjižnice.
androidios

Izposoja e-knjig: Biblos

BIBLOS inkBOOK Prime lifestyle 04b

Kako deluje?

Promocijski video (YouTube)

Na spletnem portalu BIBLOS so prek dostopa na daljavo na voljo elektronske knjige, tako leposlovje, kot priročniki in otroška literatura, ki jih lahko prebirate na vaših napravah: bralnikih z e-črnilom, tablicah, pametnih telefonih, računalnikih ...

Prijava na e-obvestila

Soglasje za prejemanje e-obvestil (več...)

PRIJAVA NA E-OBVESTILA  (ODJAVA)

meil2

 

 

 

 

×

Member Login

×