Zbiranje domoznanskega gradiva

V Knjižnici Pavla Golie Trebnje že nekaj časa zbiramo tiskane publikacije in neknjižno gradivo lokalnega izvora ali pomena. Domoznanska dejavnost pokriva območje občin Trebnje, Mirna, Šentrupert ter Mokronog-Trebelno, obsega pa zbiranje, hranjenje, obdelavo in prezentacijo gradiva, ki se po vsebini ali po izvoru nanaša na to območje.

zemljevid

Domoznanstvo je del kolektivnega spomina, kolikor več vanj prispevamo, toliko bogatejši je. Zato bi si želeli, da nam vi (posamezniki, društva, ustanove, zavodi, podjetja, šole, domovi in drugi), v kolikor pripravljate in izdajate najrazličnejše brošure, vabila, programe, ipd., te tudi pošljete ali pa nas o njih izidu vsaj obvestite.
V kolikor posedujete stare predmete (knjige, razglednice, plakate, fotografije, zemljevide) ali kakršnokoli drugo gradivo, za katero menite, da je dragoceno, pa zanj nimate prostora, vas prosimo, da nas o njem obvestite. Dogovorili se bomo o pogojih hranjenja v naši domoznanski zbirki in to vnesli v pogodbo. Tako publikacije in drugo gradivo ne bo šlo mimo nas, njihova vsebina pa bosta znana in dostopna tudi širši javnosti.

Domoznansko zbirko bo sestavljalo, naslednje gradivo:

  • Knjižno gradivo: dela lokalnih avtorjev ter dela, ki se vsebinsko nanašajo na območje občin Trebnje, Mirna, Šentrupert ter Mokronog-Trebelno;
  • Periodika: časopisi, ki pišejo o našem področju (Glasilo občanov, Dolenski list, Cajtng, Dobro jutro, ...);
  • Raziskovalne naloge: sociološke in druge raziskave o občinah Trebnje, Mirna, Šentrupert ter Mokronog-Trebelno, ki so nastale v raziskovalnih inštitucijah, ter raziskave osnovnošolcev, srednješolcev in študentov. Ob tej priložnosti apeliramo na vse mentorje (šole, zavodi) ali avtorje, da nam svoje naloge pošljejo ali podarijo, mi jih bomo preslikali in vam jih vrnili;
  • Diplomske naloge in disertacije, ki so v vsebinski zvezi s tem območjem, ali izhaja avtor iz tega območja. Ker tovrstnega gradiva še ne posedujemo, vas prosimo, da nam ga pošljete ali podarite, mi ga bomo preslikali in vam ga vrnili;
  • Video kasete in drugo neknjižno gradivo (stare razglednice, fotografije, zemljevidi, kronike, zapisi, itd).

Zgibanka

Kontaktna oseba:
Patricija Tratar
Tel.: (07) 348-21-10
E-mail: patricija.tratar@kpgt.si

e-knjige: Biblos

V spletni knjižnici Biblos vam ponujamo bogat izbor kvalitetne literature, na Biblosu je na voljo več kot 1.000 e-knjig.

Za brezplačno izposojo knjig potrebujete le članstvo v knjižnici in dostop do svetovnega spleta. Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.

revije in članki: Pressreader

5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih: PressReader

Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport itn.
Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.

 

e-knjige: EBSCOhost eBook Public Library Collection

Izposoja e-knjig v angleščini (navodila), V zbirki lahko izbirate med 30.000 izbranimi e-knjigami v angleščini.

EBSCOhost eBook Public Library Collection

e-viri: Encyclopedia Britannica

Encyclopedia Britannica − dobro izhodišče za seminarske naloge in raziskovanje

Splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim.

e-viri: EbscoHost

EbscoHost – dopolnite vaše seminarsko / diplomsko delo s tujimi strokovnimi članki

Večdisciplinarna zbirka omogoča dostop do baz podatkov s celotnimi besedili v angleščini. Ponuja e-knjige, strokovne revije ter članke s področij kulture, medicine, izobraževanja ...

e-viri: Tax-fin-lex

Tax-fin-lex – davki, finance in pravo

Portal je razdeljen na tri področja: Tax, ki prinaša članke in druge informacije s področja davkov, Fin z izbranimi finančno-računovodskimi informacijami in Lex s pravnimi informacijami.

dLib.si − kulturni zakladi Slovenije

dLib.si − kulturni zakladi Slovenije, združeni in dosegljivi na vsakem koraku

Portal vam omogoča dostop do digitaliziranega gradiva (časopisi, knjige, razglednice ...). Vanj prispevajo knjižnice, muzeji, društva in drugi.

Kamra − lokalna zgodovina v zgodbah

Kamra − lokalna zgodovina v zgodbah

Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje.

Dobreknjige.si

Dobreknjige.si − lščete dobro knjigo? Poglejte, kaj predlagajo slovenski knjižničarji.

Njegovo zanesljivost in ažurnost zagotavljamo splošne knjižnice. Vabljeni k ocenjevanju in komentiranju priporočenih knjig!

Europeana

Europeana je evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki.

Prijava na e-obvestila

meil2    Soglasje za prejemanje e-obvestil (več...)  PRIJAVA NA E-OBVESTILA  (ODJAVA)

 

×

Member Login

×