O knjižnici

Zgodovina knjižnice Šentrupert

Kmalu po prehodu v novo stoletje, leta 1910, je skupina somišljenikov pod idejnim vodstvom Ivana Štrajharja, šentrupertskega župnika, ustanovila prvo knjižnico v Šentrupertu. 

Vaški mogotci so kupili Pavlinovo hišo in v njej uredili kulturni dom in knjižnico. Prvi knjižničar je bil g. Cerkovnik iz Trstenika, nasledil pa ga je g. Odlazek z Vesele Gore. Po nekaj letih se je knjižnica preselila v prostore hranilnice (danes je to prazna stavba bivše trgovine na trgu), gospoda Odlazka pa je nasledila učiteljica Mihaela Hvala najprej s pomočjo Olge Krnc kasneje pa Rozike Uhan.

Ob začetku vojne, leta 1941, sta Mihaela Hvala in Rozika Uhan vse gradivo in knjižnično dokumentacijo shranili v zaboje, ki so jih predali v varstvo zaupanja vrednim šentrupertskim družinam. Po vojni so knjige, ki so jih rešili pred uničenjem, dobile nov prostor v Lukekovi hiši v Šentrupertu, knjižničarsko vlogo pa je prevzela Tončka Kutnar. Nasledil jo je Ivan Zgonc, njega pa občinski matičar Dušan Tancig, ki je knjižnico preselil v občinske prostore. 11. novembra 1957 je vlogo knjižničarke prostovoljno prevzela Amalija Kostevc, ki je dobila v varstvo 280 knjig. Izbira je bila majhna, od revij je v knjižnico redno prihajala le Socialistična misel, ki pa je nihče ni bral. Šolski knjižničar Jože Zupan je poskrbel za dotok novih knjig, ki jih je nabavil z denarjem krajevne skupnosti. A za knjižnico ni bilo pravega posluha. Še večkrat se je morala seliti in prostori so bili skoraj neprimerni. Nazadnje je krajevna knjižnica pristala na 16 m2 prostora v starem kulturnem domu, saj je bila občina Šentrupert ukinjena, ustanovljena pa je bila Krajevna skupnost Šentrupert.

4. aprila 1978 je Knjižnica v Šentrupertu postala del matične knjižnice v Trebnjem, ki je skrbela za letni dotok gradiva (od 50 do 150 knjig). Po dolgih letih stiske v povsem neprimernih prostorih je leta 2000 knjižnica končno doživela selitev v obnovljene in predvsem primernejše prostore. Odprta
je bila dvakrat na teden, še vedno je nedeljsko »dežurstvo« opravljala vztrajna Amalija Kostevc.

Prostori so bili svetli, izposoja avtomatizirana, uporabnikom so bili na voljo računalniki. Knjižnični fond je naraščal v skladu z nabavno politiko matične knjižnice, nekaj gradiva pa je prispevala ga. Kostevc, ki je sredstva pridobila iz članarin in zamudnin. Velika pomanjkljivost je bil neprimeren dostop do knjižnice, saj so se morali uporabniki povzpeti po strmih lesenih stopnicah. Občina Šentrupert je s pričetkom delovanja v letu 2007 potrebovala nove prostore, zato se je knjižnica znova selila. Konec leta je v uporabo dobila Jakijevo hišo v središču Šentruperta, kjer je v zelo kratkem času uspela urediti prostore v prijeten bralni in informacijski prostor. V knjižnici potekajo tudi različne dejavnosti za najmlajše, prireditve za odrasle pa zaradi prostorske stiske trenutno izvajamo v Kulturnem domu Šentrupert. Leta 2011 se je Krajevna knjižnica Šentrupert preselila v prostore nekdanjega vrtca ob Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert.

e-knjige: Biblos

druzina 25pxV spletni knjižnici Biblos vam ponujamo bogat izbor kvalitetne literature, na Biblosu je na voljo več kot 1.000 e-knjig. 

Za brezplačno izposojo knjig potrebujete le članstvo v knjižnici in dostop do svetovnega spleta. Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.  

revije in članki: Pressreader

odrasli 25px5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih: PressReader

Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport itn.
Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.

 

e-viri: Encyclopedia Britannica

Encyclopedia Britannica druzina 25px− dobro izhodišče za seminarske naloge in raziskovanje

Splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim.

#ostanidoma za mulce

otroci 25pxNa enem mestu zbrane povezave: pravljice, naravoslovje, eksperimenti, izobraževalni portali, knjige, revije, ustvarjalnice, igre: #ostanidoma za mulce

 

 

Lahkonočnice

Lahkonočnice logotip ZlataBela 244 otroci 25pxSpoznajte Lahkonočnice, slovenske pravljice za otroke. Zabavne prigode junakov berejo babice in dedki. Pišejo jih sodobni pravljičarji, rišejo pa mladi ilustratorji.

 

Europeana

 

Europeana druzina 25pxje evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki.

otroci.org

otroci 25pxBrezplačni učni listi ter poučna in uporabna vsebina za vse razrede osnovne šole: otroci.org

 

 

Pančkov svet

otroci 25pxPesmice in pravljice v oblaku: Pančkov svet

Screenshot 3

 

Devetka.net

otroci 25pxZbirka spletnih nalog za osnovno šolo: Devetka.net

 

 

RIC

RIC druzina 25px− Državni izpitni center, kjer lahko najdete vse informacije o izpitih in odgovore na svoja vprašanja.

SIstory - Zgodovina Slovenije

druzina 25px

Prosto dostopne publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalni podatki, arhivski in tiskani viri: SIstory

 Kamra − lokalna zgodovina v zgodbah

 dLib.si − kulturni zakladi Slovenije

 e-viri: Tax-fin-lex

 e-viri: EbscoHost

 e-knjige: EBSCOhost eBook Public Library Collection

druzina 25pxLokalna zgodovina v zgodbah: Kamra

Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje.

 druzina 25pxKulturni zakladi Slovenije, združeni in dosegljivi na vsakem koraku: dLib.si

Portal vam omogoča dostop do digitaliziranega gradiva (časopisi, knjige, razglednice ...). Vanj prispevajo knjižnice, muzeji, društva in drugi.

odrasli 25pxDavki, finance in pravo: Tax-fin-lex

Portal je razdeljen na tri področja: Tax, ki prinaša članke in druge informacije s področja davkov, Fin z izbranimi finančno-računovodskimi informacijami in Lex s pravnimi informacijami.

odrasli 25pxDopolnite vaše seminarsko / diplomsko delo s tujimi strokovnimi članki: EbscoHost

Večdisciplinarna zbirka omogoča dostop do baz podatkov s celotnimi besedili v angleščini. Ponuja e-knjige, strokovne revije ter članke s področij kulture, medicine, izobraževanja ...

odrasli 25pxIzposoja e-knjig v angleščini (navodila), V zbirki lahko izbirate med 30.000 izbranimi e-knjigami v angleščini: 
EBSCOhost eBook Public Library Collection

×

Member Login

×