O knjižnici

Zgodovina knjižnice Mirna

Ljudska knjižnica Kulturno-umetniškega društva Oton Župančič je bila na Mirni ustanovljena že leta 1946. Štela je 200 zvezkov, urejenih po abecedi avtorjev. Vodila jo je Eda Peče, šiviljska vajenka.

O tem, kaj se je dogajalo do leta 1978, podatke težko zasledimo. Tega leta je z zbiranjem knjig po mirnskih hišah začela Mladinska organizacija. Svoj prostor je tako nabrana zbirka našla v današnji stavbi Krajevnega urada, v zgornjem nadstropju. Gradivo so bralcem posojali brez evidence. Iz tega leta obstaja prvi vpis v inventarno knjigo z datumom 7. 8. 1978.

Leta 1987 je knjižnico prevzel gospod Peter Šemrov (vzgojitelj na Dobu v pokoju), v kar ga je nagovoril France Režun, takratni vodja Knjižnice Pavla Golie Trebnje. Knjižnica je imela tedaj svoje prostore v TVD Partizan. Bila je odprta dvakrat na teden, ko je obisk upadel, pa samo enkrat tedensko. Gospod Šemrov je sam skrbel za red v knjižnici in tudi sam vpisoval gradivo v inventarno knjigo. Približno dvakrat na leto je dobil pošiljko knjig iz trebanjske knjižnice. Če knjig, ki so jih uporabniki iskali, ni bilo na Mirni, jih je usmeril v Trebnje.

2Mirna-knjiznica-vhod-2013

Večinoma so knjižnico obiskovali otroci, ki so si najpogosteje izposojali slikanice. Knjige, ki zanje niso bile primerne, je spravil v posebno škatlo. Za svoje delo je prejemal skromen honorar, ki ga je hodil iskat v računovodstvo Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje. Istočasno je, enkrat na mesec, oddajal denar, ki se je nabral od zamudnin. V mirnski knjižnici je delal do leta 1997.

Pogoji v TVD Partizan so bili zelo slabi. Prostor je bil brez vode, kurjave, toaletnih prostorov, s slabo razsvetljavo in eno samo vtičnico, ki ni prenesla velike obremenitve. Do knjižnice so vodile stopnice, kar je oteževalo dostop predvsem starejšim. Mnogi sploh niso vedeli, da je v kraju knjižnica. Novosti je knjižničar pripeljal iz trebanjske knjižnice, kjer so skrbeli za nabavo.

Leta 2006 se je mirnska knjižnica preselila v nove prostore na Glavni cesti 14. Od takrat se je obisk zelo povečal, saj je knjižnica lažje dostopna pa tudi sam prostor je prijetnejši. Evidenco izposoje na kartončkih je zamenjala avtomatizirana, računalniška izposoja, hkrati pa so tudi uporabniki dobili možnost dostopa do spleta. Z večjim številom obiskovalcev se je večala potreba po daljši odprtosti. Tako se je odprtost knjižnice povečala najprej na 9 ur tedensko, danes pa je odprta 15 ur tedensko.

1Krajevna-knjiznica-Mirna-2005-v-KD-Partizan 3Mirna-knjiznica-2013

Knjižnica hrani dve pomembni zbirki. Knjižna zbirka Mare Rupene obsega knjižno gradivo, ki ga je Krajevni knjižnici Mirna po smrti gospe Rupene podaril njen mož Bogdan Osolnik. Domoznansko zbirko video posnetkov Janeza Janežiča pa sestavljajo krajši dokumentarni posnetki družbenih, kulturnih in folklornih dogodkov na Mirni in v njeni okolici. V prostorih knjižnice imamo tudi stalno razstavo Šivalni stroji iz Mirne, ki obuja spomine na Tovarno šivalnih strojev Mirna.

V novih prostorih se dogajajo različne prireditve za odrasle (domoznanski večeri, strokovna in potopisna predavanja …), prijeten kotiček za najmlajše pa vabi v svet pravljic, ustvarjanja in druženja z Jurčkom ter drugimi pravljičnimi junaki.

e-knjige: Biblos

druzina 25pxV spletni knjižnici Biblos vam ponujamo bogat izbor kvalitetne literature, na Biblosu je na voljo več kot 1.000 e-knjig. 

Za brezplačno izposojo knjig potrebujete le članstvo v knjižnici in dostop do svetovnega spleta. Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.  

revije in članki: Pressreader

odrasli 25px5.500 naslovov svežega časopisja v 60 jezikih: PressReader

Zbirka vključuje tekoče izdaje časopisov in revij z vsega sveta (tudi slovenskih). Nabor revij pokriva modo, ročna dela, računalništvo, avtomobilizem, kulturo, šport itn.
Za prijavo uporabite svojo člansko številko in geslo za COBISS+.

 

e-viri: Encyclopedia Britannica

Encyclopedia Britannica druzina 25px− dobro izhodišče za seminarske naloge in raziskovanje

Splošna enciklopedija v angleškem jeziku, v kateri najdemo vse – od začetkov vesolja do aktualnih dogodkov. Podajanje vsebine je prilagojeno otrokom, učencem in odraslim.

#ostanidoma za mulce

otroci 25pxNa enem mestu zbrane povezave: pravljice, naravoslovje, eksperimenti, izobraževalni portali, knjige, revije, ustvarjalnice, igre: #ostanidoma za mulce

 

 

Lahkonočnice

Lahkonočnice logotip ZlataBela 244 otroci 25pxSpoznajte Lahkonočnice, slovenske pravljice za otroke. Zabavne prigode junakov berejo babice in dedki. Pišejo jih sodobni pravljičarji, rišejo pa mladi ilustratorji.

 

Europeana

 

Europeana druzina 25pxje evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki.

otroci.org

otroci 25pxBrezplačni učni listi ter poučna in uporabna vsebina za vse razrede osnovne šole: otroci.org

 

 

Pančkov svet

otroci 25pxPesmice in pravljice v oblaku: Pančkov svet

Screenshot 3

 

Devetka.net

otroci 25pxZbirka spletnih nalog za osnovno šolo: Devetka.net

 

 

RIC

RIC druzina 25px− Državni izpitni center, kjer lahko najdete vse informacije o izpitih in odgovore na svoja vprašanja.

SIstory - Zgodovina Slovenije

druzina 25px

Prosto dostopne publikacije (revije in monografije) s področja slovenskega zgodovinopisja, raziskovalni podatki, arhivski in tiskani viri: SIstory

 Kamra − lokalna zgodovina v zgodbah

 dLib.si − kulturni zakladi Slovenije

 e-viri: Tax-fin-lex

 e-viri: EbscoHost

 e-knjige: EBSCOhost eBook Public Library Collection

druzina 25pxLokalna zgodovina v zgodbah: Kamra

Portal združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva. Vsebine so predstavljene kot zgodbe, značilne za neko območje.

 druzina 25pxKulturni zakladi Slovenije, združeni in dosegljivi na vsakem koraku: dLib.si

Portal vam omogoča dostop do digitaliziranega gradiva (časopisi, knjige, razglednice ...). Vanj prispevajo knjižnice, muzeji, društva in drugi.

odrasli 25pxDavki, finance in pravo: Tax-fin-lex

Portal je razdeljen na tri področja: Tax, ki prinaša članke in druge informacije s področja davkov, Fin z izbranimi finančno-računovodskimi informacijami in Lex s pravnimi informacijami.

odrasli 25pxDopolnite vaše seminarsko / diplomsko delo s tujimi strokovnimi članki: EbscoHost

Večdisciplinarna zbirka omogoča dostop do baz podatkov s celotnimi besedili v angleščini. Ponuja e-knjige, strokovne revije ter članke s področij kulture, medicine, izobraževanja ...

odrasli 25pxIzposoja e-knjig v angleščini (navodila), V zbirki lahko izbirate med 30.000 izbranimi e-knjigami v angleščini: 
EBSCOhost eBook Public Library Collection

×

Member Login

×